nedeľa 29. mája 2011

Čokoládová čerešňová torta

Aby ste netvrdili, že sem dávam pičoviny a návody ako otvoriť balíček čipsov, tak som včera v noci (!!!) piekla (lepšie než učiť sa) a pozerala som popri tom štvrtý diel Indiana Jonesa. (MLČTE!)
Recept je z internetu a moja mama mala nejaké poznámky k internetovým receptom, ale nedajte sa zmiasť, aj tak bola prvá, kto si z neho odkrojil. Heh.


Cesto:
  • 150g čokolády (začala som namiesto horkej používať tú na varenie, lebo sa s ňou lepšie pracuje)
  • čerešne (pôvodne višne, inak akože celý pohár, ale ja dávam čerstvé, víme?)
  • 200g masla (pečenie je radosť, Hera je pečenie)
  • 160g práškového cukru (to je ten, čo sa dá šnupať cez tisíckorunáčku)
  • 5 vajec (áno, TAK veľa)
  • 240g hladkej múky (skoro som napísala hladnej)
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku (neviem, čo je to za mierku, ale včera sme kúpili jeden deravý a už z neho bola len trištvrťka...ale to s tým vlastne nesúvisí)
  • 30g kakaa (už ma vidíte ako to vážim...proste tam jebnite přiměřeně až priveľa)
Plnka: (bola pôvodne úplne iná, ale ja som to trochu zmenila, teda úplne)
  • biely jogurt (asi 200ml, lenže my sme mali taký veľký otvorený a ja som tam vykydla celý ten zvyšok, tak čo ja viem koľko...tak akurvátne proste)
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 vajce
Pôvodná plnka bola že 200ml kyslej smotany, 100g práškového cukru, 1 vajce a 3 žĺtky...lenže my už sme mali iba jedno vajce...lebo odkedy vypekám, sa u nás rapídne zvýšila spotreba vajec, nepredáte niekto sliepku?

Postup:
  • vykôstkujte čerešne (to trvá kurevsky dlho a strieka to...otrava, dajte to robiť mladšiemu súrodencovi, ak sa podvolí...Šantala by iste nesúhlasila)
  • zmäknuté maslo s cukrom vymiešajte dopenista (tu prichádza PROBLÉM - to NEJDE!!! Najprv sa to tak čudne lepilo a potom som to robila mixérom a celé sa to zgrclo do jednej hmoty, až som začala veriť že dopenista je fakt od slova penis, bolo to totiž úplne tuhé.) (Povedala som to mame, ale nesmiala sa...)
  • po jednom pridávajte vajcia - to bolo v recepte, lenže ja som ich tam jebla všetky naraz (lebo sa mi s tým nechcelo trtkať dve hodiny) a potom to mama mixovala a bolo to dosť hnusné a celé hrudkavé a ona už horekovala že to som mala robiť podľa návodu a ne si vymýšľať a ja len že "To se vstřebá" a mala som aj tak pravdu
  • podľa receptu sa ďalej mala zvlášť zmiešať múka, kypriaci prášok a kakao, ale ja som to tam potom všetko postupne nasypala a ešte trochu mixérovala a fakt sa to vstřebalo a bola z toho nejaká homogénna zmes (vlastne úplne homogénna asi ne...)
  • potom som do toho nasypala nasekanú čokoládu (sa mala nastrúhať, ale kto by to robil...to sa vám akurát lepí na prsty, topí, šmýka a je to celé blueeeeh)
  • cesto rozotrite do vymastenej a vysypanej formy a podľa receptu treba okraje trochu vytiahnuť hore (keby to šlo...že)
  • na vrch porozkladajte čerešne (no, ono to mrte narástlo, teda asi zálaží akú máte formu, ale mne to narástlo, takže nabudúce by som tam dala tie čerešne asi v dvoch vrstvách, aby ich bolo viac a bude to celé ovocnejšie, juj!)
  • veci na plnku zmiešajte v miske a vylejte na ovocie (bude to taká tenká vrstva) a ja som na vrch ešte porozkladala ďalšie čerešne, na ozdobu (bolo to nádheřné)
  • dajte upiecť, cca 50 min/180°C (piekla som to asi 60 min, ten jogurt bude stále trochu mokrý, čiže vidličkový test vám bude prd platný) (kks, napísala som najprv že vydličkový...haMba mi)
  • polevu som úplne vynechala, ale keby ste chceli - 50ml smotany na šľahanie a 100g čokoládovej polevy - smotanu zohrejeme, potom do nej nalámeme polevu (dá sa poleva lámať??? To si neviem predstaviť.) a pomocou lyžice vytvorte na koláči mriežkový vzor (ale až keď koláč vychladne!!!)
  • najlepší bod: zežrať
Moja rodina spáva s vidličkou pod vankúšom (skoro ako Chuck Norris, ale ten spáva s vankúšom pod pištolou a asi má na noc aj Cosmodisk), takže som nestihla odfotiť tortu v celku...ale nevadí! Cítim sa ako Magda Dobromila Rettigová. Teraz sa môžem pokojne rozvaliť na posteľ a otvoriť si didaktiku (teda otvoriť...sú to len papiere...tak rozložiť).
A inak - mám konečne zase svoju prirodzenú farbu vlasov - podľa krabičky čokoládovo hnedú! To sa sem hodí, či? (Tak určiteeee.)

5 komentárov:

  1. Výborný, výborný, výborný! Si ukážková!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ježiš, ten vyzerá SKVELO! Pošlite mi kúsok poštou!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. uz zostal len jediny kusocek... zacnem vazne piect tie rettigovej recepty, to su tak pre 8-12 ludi :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ty si jak moja segra s tymi experimentami,ci experimentmi. Nestudujem slovenciny,more.

    No, ale ona fakt takto skusa furt hocico a pecenie ju bavi, nie ako mna. Ja mam v pici a idem do cukrarne. :D

    OdpovedaťOdstrániť

Najprv dožujem, potom rozprávam!