nedeľa 12. februára 2012

Kakaový koláčik s tekutým vnútrom

Trochu sa nepodaril, lebo som sa zabudla (na fejsi, kde inde) a piekol sa dlhšie ako sa mal a preto vnútro nebolo tekuté...no ale to mi odpustíte lebo inak by som sa mohla uraziť a prestať vás zásobovať tými skvelými receptami a to by vás sakra mrzelo, že?!

Potrebujete (4 porcie):
  • 2 vajcá (vandrovkáááá sa vracia)
  • 70g masla (použila som Heru, lebo Hera je pečenie)
  • 100g čokolády (rozumní už pochopili že to je jedna tabuľka)
  • 50g práškového cukru
  • 40g polohrubej múky
Čokoládu roztopíme (teda vy, já tam nebudem ako dozor) s maslom vo vodnom kúpeli. Podmiešame cukor a vajíčka a trošku šľaháme. Potom pridáme múku, vymiešame a cesto rozlejeme do štyroch malých vymastených zapekacích misiek. Pečieme asi 12 minút pri 180°C.



Ryža jollof

Dnes varíme africky, to znamená (okrem iného) pre celý kmeň. Akože srandy nabok, mali sme toho plný hrniec a inak ešte tri špinavé, takže som konečne pochopila prečo Kamerunci vždy zasvinili celú kuchyňu. Takto sa prekonávajú kultúrne rozdiely, deti, presne takto.
Na ryžu jollof som našla 358 receptov (vždy keď niekto exageruje, použije číslo 358, to si všimla Triss), niektoré aj v češtine, takže ak sa vám môj nebude pozdávať, vygooglite si jollof rice, alebo teda po našom ryža jollof. Nie, neviem ako sa to správne číta. Je to západoafrické jedlo a to je odo mňa všetko k úvodu do štúdia africkej kuchyne pre Európanov.

Aha a samozrejme, keďže existuje miliarda receptov, nezúfajte si, že nemáte kde zohnať kokosový olej, lebo niektorí používajú arašídový (haha), alebo aj olivový a slnečnicový. Môj postup bol chaotický a oplašený, ale nabudúce to hádam pôjde lepšejšie.

Potrebujete (množstvo pre celý kmeň, ale zežrali sme to štyria takmer celé):
  • hrnček ryže
  • 4 papriky (ale možno stačí menej - teda určite stačí menej, lenže záleží na tom aké sú veľké)
  • 4 rajčiny (nestačí menej)
  • 1 cibuľa (alebo dve)
  • kuracie mäso (mala som cecky - 3 kúsky)
  • kokosový olej
  • tymián, curry korenie, soľ
  • 2 kocky mäsového bujónu
Postup:

Ešte som nevymákla najvýhodnejší postup, ale teoreticky je to jedno, tak čo ste hustí!
Najprv uvaríte ryžu vo vode s bujónom a pokrájanou cibuľou. (Mala som liter vody, trochu sa mi rozvarila, tak radšej to varte podľa osvedčeného systému dvakrát toľko vody ako ryže.) (Tip pre Radku - daj tam cibuľu v celku, aby si ju mohla potom vybrať a tak sa aj koza nažere aj vlk zostane celý...či ako to je.)
Nakrájajte rajčiny a papriky a všetko varte s trochou vody na kokosovom oleji, ako také lečo, chápeme sa. Móžete aj trochu posoliť a pokoreniť, to je fakultatívne.
Medzitým si kuracé masko nakrájate na kúsky, osolíte a okoríte (tymián a curry) a opečiete na kokosovom oleji na panvičke.
Keď máte všetko hotové, zmiešate v jednom veľkom hrnci (zeberte si najväčší) a máte. No fakt, velice jednoduché. Inak som upravila postup, takže neviem nakoľko je to africké...ale...akože, no...nabudúce, hej?

Btw jedli sme to s Shito omáčkou a skoro nás jeblo. Nič tak štipľavé som v živote v hube nemala, hádam ani čerstvé chilli nemóže byť také ostré. Asi to niekomu darujem. Triss, máš záujem? Ty také štipľavé lúbiš.
Na nete som čítala že to vydrží v chladničke aj po otvorení celé mesiace. No, ani sa nečudujem, je to tak ostré že ani pleseň sa na tom nebude chceť spraviť, kokos.


piatok 10. februára 2012

Korisť

Ako iste viete, vrátila som sa z blahobytu naspäť do tragického kráľovstva a od stredy čelím realite. (Skôr sa jej vyhýbam, ale to mi moc nejde, takže občas o ňu zakopnem. Už sa teším ako mi dedkovci oznámia že lepšie to už nikdy nebude a tak ďalej.) Ale teraz vás nejdem nudiť, na to mám ten druhý blog, víme?
Teraz vám idem ukázať, čo som privliekla zo západu, aby som mohla potešiť vám oko a mojej rodine i chuťové bunky. (Aj keď mama sa podozrievavo pýtala "A toto je na čo? A to budeš teraz používať?")

Sledujte a záviďte a slintajte. Prvý africký receptík idem vyskúšať zajtra.


Kokosový olej, použijem na ryžu jollof (nepýtajte sa čo to je, mám taký recept po anglicky, ale vyzerá to ako keby to gúgel translátor preložil z nejakého afrického kmeňového jazyka ako uznal za vhodné...a asi to tak aj bude), v podstate voľačo ako africké rizoto (ak sa to dá nazvať ešte rizotom, lebo Francesca by ani naše rizoto nenazvala rizotom, ale chápete, to sú tie kultúrne diferencie, a že kto čo si predstaví pod pojmom raňajky...ako sme sa učili na interkultúrnej komunikácii, ktorá nám všetkým hovadsky veľa dala).

Shito rozhodne nie je to, na čo ako prvé pomyslíte pri prvom prečítaní názvu. Je to vraj kurevsky štipľavá papriková oná...no, sós. (Sós - strašne super slovo, smiešne.) Neviem ešte čo s tým, lebo popravde ja nemusím až tak štipľavé veci, ale keď použijem len trošku, možno to výjde a neporazí nás všetkých pri stole. Musím ešte vyzistiť u svojich afrických informačých zdrojov, k čomu to jedia (dúfam že odpoveď nebude ako vždy - to je jedno, podľa chuti).


Curry a tymián, to poznáte, však, no ale tieto nie sú ázijské, ale nigérijské a vraj majú odlišnú chuť. Som zvedavá. A hentá karibská sranda, to je asi na kura, tak to bude najľahšie. No, teraz si môžete zhľadúvať papier a pero alebo pripravovať hrnce a tak, lebo v nasledujúcich týždňoch hodlám napraviť tú dlhú odmlku zapríčinenú špinavou intrákovou kuchyňou, v ktorej chýbali základné utenzílie.


Aceto balsamico som dostala od Franceskiných rodičov, lebo im hovorila ako veľmi sa zaujímam o taliansku kuchyňu. (Veľmi.) To neni len tak obyčajný ocot, tento má 10 rokov!

utorok 24. januára 2012

Zeleninové rizoto pre chudobných

Tak na úvod upozorňujem že som pôvodne vôbec nemyslela že to sem postnem, preto nemám fotečku na blogísek, milánkovia, ale bolo to dobručké, tak vám trošku spríjemním dníček. A tak a inak a všelijak podobne. A foto je ukradnuté, ilustračné, neviem odkiaľ, neni to diplomovka tak načo uvádzať zdroje (jebáááť - aby to aj tí jednoduchší pochopili).

Je to ľahké, lebo je to vlastne len obyčajné rizoto, chudoba spočíva v tom že bolo z mojej poslednej ryže a inak ani veľa prísad netreba.
Čo ale treba:
  • 1 hrnček ryže (umyť, fakt)
  • 2 hrnčeky vody (logo ty kokso)
  • trošku oleja
  • asi 3 mrkvy (ale akože dajte si koľko chcete, veď viete že ja neľpiem na nejakých exaktných množstvách, nejsme na matike)
  • mrazený hrášok - přiměřeně
  • a teraz príde ten zázrak - 1 bujónová kocka
Tak na oleji trochu pražíte umytú (!!! že Chantal) ryžu, zaleje vodou a drbnete bujón (ja som mala z hovada, ale aj zo slépky je určite dobrý) a mrkvu (na kolieska nakrájanú. ale to vám netreba hádam pripomínať).
Potom varíte a varíte a pred koncom, keď už je iba menej vody, dajte hrášok (to mu potom zostane taká krásna farba a nebude ako taký hnusný školský plesňovej zelenej) a trošku nejakého korenia, byliniek, alebo vegety, alebo nič, záleží na tom aké to chcete mať slané, ale čo.
No a akože je to mrte dobré, ten bujón robí svoje. Ešte sa naučím robiť pravé talianske a to potom aj odfotím (a bude jedna špatná fotka, chápete) a tam tiež ide bujón, ale neviem presne ten postup, ale to som dohodnutá s Francescou, že ma to naučí.
A ešte plánujem také albánske zapekané voľačo, cesto s cibuľou (dačo pre Radanu), to je tiež mrte dobré a hodilo by sa to k nejakej zapekanej zeleninke.
The End.

pondelok 16. januára 2012

Bylinkové kura

V ťažkých časoch cholery (no, nečudujte sa, v Nigérii je epidémia cholery) si vyváram ako pre regiment. Ako som už dnes oznámila svetu, mám chuť vyvárať, vypekať, otvoriť si staničný bufet...ale ne sa učiť tie kokotiny.
A tak sa aj stalo (no, ešte nemám ten staničný bufet, ale keď sa mi jedného dňa podarí svoj sen uskutočniť, ste pozvaní na guláš a pivo gratis).
A neochudobním vás o moje kulinárske počiny, na učenie mám ešte celú noc!

Potrebujete:
 

  • 1 kurací cecok (akože toto sú údaje pre osamelých, ale chápete že to móžete zdvojnásobiť, bárs aj strojnásobiť, alebo, ak ste Afričania, tak kúpte rovno celý kurník aby ste nakŕmili celý kmeň)
  • olivový olej (trošken)
  • bylinky: tymián, bazalka, hocičo máte, najlepšie čerstvé (ja som nič čerstvé nemala, ale ospravedlníte ma, či?)
  • čierne korenie, červená paprika, soľ
  • cesnak 2 strúčiky
Príprava:

Umyjete kurací cecok a nakrájate na malé kúsky (budeme restovať, áno, na panvičke, to je také rýchle).
Do taniera si nadrbete nadrobno nakrájaný cesnak, posypete všetkými koreniami a bylinkami (hojne), zalejete olivovým olejom a rozmiešate. Do toho namočíte kuracé kúsky.
Môžte nechať chvíľku postáť, kým robíte ryžu (inak, ryžu fakt treba umyť...dneska sa mi nechcelo a tá voda bola taká nejaká, no...vy viete dobre, lenivci) a polievku a umývate po sebe alebo pozeráte stupidity v telke.
Potom všetko kydnete na panvičku a opečiete do zlatova, ale pozor, cesnak zhorkne keď je príliš dlho na ohni, tak watch out, guys!
Servírujete.

Oné a dneska som zase robila svoju slávnu (takmer) zemiakovú mliečnu polievku, takže som ju konečne odfotila (po funuse, ale predsa) a výsledok si môžete pozrieť tu. O tom, že nemám profesionálny foťák, ani talent a ani len šajnu o fotení, sa porozprávame nabudúce, pán Ľudovit.

piatok 30. decembra 2011

Nepečená strieška s banánom

Ten názov sa mi strašne páči, že strieška, je to dokonalé. Juj. (Také to vysoké "juj" keď máte chuť zvýsknuť a poskočiť si, prípadne niekoho vyštípať do líca...inak keď už ste vo veku že máte chuť ostatných štípať do líca a myslíte to aspoň trochu vážne, je načase plánovať dôchodok.)
Tento koláč som jedla prvýkrát v Luxembursku. Vidíte kam ja musím cestovať aby som ochutnala najjednoduchšie, prípadne najtradičnejšie pokrmy (to slovo je cool), napríklad aj sviečkovú som tam jedla prvýkrát (ak nerátam školskú, čo rozhodne ne).
A nazvala by som ho aj orgazmický, ale kto by už len zadával do googlu že orgazmický koláč (možno ja...hneď to vyskúšam, počkajte)??? (No poviem vám, nič moc výsledky, ale forma na koláč v tvare penisu sa našla.)

Tak:
  • 2 balenia Bebe keksov (jedny čokoládové a jedny biele)
  • 1 nízkotučný tvaroh 500g
  • 200g masla
  • 150g práškového cukru (tak pozor, keď vám niekto bude fúkať práškový cukor do riti, tak ho zberajte a môžte ho použiť!)
  • 2 banány (som skoro zabudla!) - jeden taký väčší a jeden taký menší
Je to ľahké, vymiešate cukor s maslom (alebo aj ne a potom sa vám to zgrcne, ako sa u nás odborne hovorí) a pridáte tvaroh. Najlepšie je použiť mixér (aká to vymoženosť!)
Na alobal (alumínium!) poukladajte Bebe keksy, tri rady po sedem kúskov (alebo sedem radov po tri kúsky...záleží na tom, z akej strany sa pozeráte), pričom striedate tmavé a svetlé, aby sa vytvorila šachovnica.
Potom si donesiete šachové figúrky (haha, vtip, snáď ste si z toho šialeného záchvatu smiechu neoprskali monitor).
Na poukladané kekse rozotriete polovicu krému a znova poukladáte kekse, ale tentokrát diverzne...ehm, averzne...no proste tak aby nad bledým bol tmavý a opačne...ale veľmi som túžila napchať sem nejaké cudzie slovo a viem že určite niečo podobné sa sem hodí.
 
Na tú vrstvu rozotriete druhú polku krému a plesknete banány (inak musíte aj vy myslieť na penisy keď máte do činenia s banánom?) a potom to chmatnete a zavriete tak, aby sa vytvoril trojuholník - teda akože strieška. No ja neviem ako to robia iní, ale tu nastal samozrejme problém, lebo tie kekse boli nejaké moc malé, krátke, alebo banány moc veľké? Takže som to zavrela, ako sa dalo a tam zostal taký holý (chudááák) kúsok a ten som pozakrývala ešte keksami (ale už len jednou vrstvou) a tak nemám striešku ale lichobežník. Ale aj lichobežníky sú fajn. Nebuďte voči nim zaujatí.
No a potom to celé nejako zabaľte (inak je to dosť dlhé, samu ma to prekvapilo) a dajte na noc do ladničky (a keď ste pažroši ako my, stačí aj na pár hodín, ale nebude to ešte také odležané).

štvrtok 1. decembra 2011

Opekané kura v medovej marináde

Alebo tak nejak. Ja vám netuším, ako by som nazvala ten proces prípravy mäsa na panvičke. Opekanie? Oprážanie? Restovanie? (Skrátka každý už pochopil, že treba len jebnúť kura na panvu a zapnúť sporák, ako by som povedala ja - najvulgárnejšia osoba a najväčší alkoholik v Esch-sur-Alzette.)





Potrebujeme (vlastne vy potrebujete, lebo ja už všetko mám hotové):
  • kuracé cecky (koľko kusov uznáte za vhodné, ja som mala dve)
  • ryžu (akože príloha hej?)
Medová marináda (mňamky mňamky):
  • menšia cibuľka (menšia je relatívny pojem, skrátka nie veľká, lebo - veľká je väčšia než väčšia, ani väčšia, lebo tá je väčšia než menšia, ale menšia je väčšia než malá, je to zrozumiteľné?)
  • cesnak (2 strúčiky, ale záleží na tom, koľko toho chcete) (a môžu byť aj väčšie, hehe)
  • kečup (přiměřeně)
  • med (přiměřeně)
  • oregano, soľ a čierne korenie (přiměřeně)
  • škorica (tiež)
  • olivový olej (hádajte koľko)
Musím priznať, že pôvodný recept ktorý som našla na nete som musela pozmeniť, lebo tam chceli aj sójovú omáčku, ale tú nemáme a nedržíme a nemala som chuť prehľadávať cudzie skrinky (čo keby ma niekto načapal), ukradla som iba škoricu, ale to od Renáty a ona mi dovolila, my máme deal.

Tak cesnak a cibulenku nasekať na padrť a všetko zmiešať dokopy a do toho naložiť maso, ja osobne mám najradšej cecky nakrájané na kúsky, lebo to potom môžete pohodlne opiecť/opražiť/orestovať/whatever na panvičke ako minútku a netreba sa s tým serkať a dlho čakať.
No a ryžu si uvarte jak chcete, to viete, či? (Po nemecky ob? Odpoveď je Jenisej, Lena.)