piatok 21. septembra 2012

Chilli con carne

Deti moje, dneska bez foťky. Lebo my totiž varíme v robote stále, ale nemám tam nikdy foťák, aby som tie diela zvečnila. Ale verte, dneska sme naozaj varili  chilli con carne a musím vám napísať ako, lebo to je easy-peasy (čítajte ízy-pízy) a hrozne dobré. Najlepšie je, keď máte po ruke nejakú mládež, ktorú necháte pracovať (už minule si tam všetci pochvaľovali detskú prácu) a vy robíte ochutnávača, lebo z nejakého dôvodu vyzeráte ako dôveryhodná osoba.

Potrebujete (my sme varili pre 10 osôb, ale sem vám hodím pre štyroch):
  • 250g mletého mäsa (my sme mali bravčové)
  • 2 cibule
  • pár strúčikov cesnaku
  • 500ml rajčinového pretlaku (prípadne ešte kečup) (prípadne ešte čerstvé rajčáky!)
  • konzervu červených fazulí (Nemci ich volajú Kidneybohnen...no chápete, akože ľadvinové fazule)
  • konzervu kukurice
  • chilli korenie, čierne korenie, mletú papriku, soľ
  • olej
  • ryžu ako prílohu
Postup:

Najprv šecko poumývate a nakrájate (teda cibuľu a cesnak nakrájate). Na oleji opečiete cibuľku s cesnačikoma pridáte k tomu mäsko. To spolu celé trocha osmahnete, aby nebolo už červené (krvavéééé). Potom do toho vykydnete fazule, kukuricu a pretlak (konzervy aj s tou vodou vnútri), premiešate a necháte asi 30 minút variť. Na miernom ohni, jasné? No a na konci porádne okoríte podľa svojho vkusu. Ryžu uvaríte podľa návodu a potom si ju kydnete na tanierik a na to kydnete porádnu porciu vašej mäsovej chilli zmesi. Je to mega dobré. No vážne. Tak sme sa nažrali, že až.

nedeľa 26. augusta 2012

Blábol

Chcem vám vyňadriť vďak za to, že chodievate slintať k môjmu blogu! Len tak ďalej!

sobota 18. augusta 2012

Svieža ovocná torta

Viete odkiaľ? Z nejakej knižky že Dr. Oetker. A viete čo? Na také recepty sa vám nabudúce vyserem, lebo z toho nikdy nevzíde nič poriadne a potom musíte ratovať čo sa dá. Ale keďže ja som skúsená kuchárka, zvládla som túto skúšku ohňom a torta je výborná. Ale poviem vám ako na to. Hlavne nič nevarte z takých kuchárok, čo vydala nejaká firma, lebo to sú samé ich prísady a skutek utek. 

Potrebujete:
Cesto:
  • 175g masla na pečenie
  • 175g práškového cukru
  • 175g hladkej múky (základná chyba)
  • 3 vajčiská
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 lyžice kakaa
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
Plnka:
  • 250g odtučneného tvarohu 
  • 2 šľahačky
  • 1 vanilkový cukor
  • kryštálový cukor podľa chuti
  • 1 limetka (iba šťava)
  • 1 balíček želatíny 
  • drobné ovocie (čučoriedky, černice, maliny, hrozno) (žaluď nedávajte, ten žužlite v rámci predohry) 
  • mätové lístky
Postup:

Najprv si vypracujete cesto, ktoré sa bude hnusne lepiť a miagať a nebudete už od nervov vedieť či to nehodíte von oknom (ak máte sieťku, trapas). Potom zavoláte sestru, ktorá vysavačom nechtiac vyhodila poistky, takže sa viac-menej nudí, aby vám prisýpala múku, kým z toho nebude niečo normálne. Hladkú, polohrubú a nakoniec hrubú, keď už budete fakt nervní. Nakoniec z toho vznikne nejaké dosť lepkavé čudné cesto. To si rozdeľte na tri rovnaké časti a upečte si tri korpusy (v tortovej forme). Pečte ich asi 10 minút pri 180°C. A nebojte, je to dobré cesto, nakoniec. Také keksoidné.

Plnku spravíte ľahko, zmiešate tvaroh s cukrom a limetkovou šťavou a potom spravíte dve šľahačky, ktoré tiež do toho vykydnete. Teraz nastáva problém so želatínou. Má slúžiť na to, aby šľahačka stuhla a nevyliala sa vám z torty. Takže želatínu spravíte podľa návodu na obale (ja bez cukru) a za horúca ju vylejte do zmesi. My sme to nechceli za horúca, lebo sme nevedeli čo sa stane, tak sme ju miešali a trochu chladili a nakoniec sa stalo to, že zhrudkovatela a keď sme ju vyliali do oného, tie hrudky sa už nerozpustili. No... Nabudúce sa na to vyjebem a použijem smetafix.

Ale nezúfajte! Vezmite korpus, natrite naňho krém, porozkladajte ovoco, zasa kydnite trochu krému a potom položte druhý korpus, zasa rozotrite krém, zasa ovoco a tak ďalej. Na vrchný korpus ovoco poukladajte tak pekne reprezentatívne (veď vy viete dobre) a ešte ozdobte lístkami mäty. (Ak máte mäty málo, radšej si ju šetrite na mojito.) A dajte stuhnúť. Torta je vy-ni-ka-jí-cí! Plnka prejde cestom, takže to je také vláčne a mäkké. Okrem toho je hovadsky sýta, takže po jednom kúsku budete fučať jak drevorubač. Btw, fotky sú neupravované!!!!


sobota 11. augusta 2012

Zmrzlinový koktail

Na to potrebujete taký ten shaker, viete, tú kokocinu, ktorou rozmixujete ovoco. 

Potrebujete:
  • mlieko
  • zmrzlinu
  • banány (prípadne ešte iné - ako kiwi a tak)
Postup:

Ovocie rozmrdkáte shakerom, pridáte mlieko a zmrzlinu a spolu to rozmixujete do želanej konzistencie. Nakoniec nalejete do pohára, kydnete ešte kopček zmrzliny a posypete čokoládovou ryžou. Ak chcete veľmi zdravý ovocný koktail, tak použite iba ovocie a zriediť to môžte ovocnou šťavou (z obchodu, zas nebuďte tak nároční!)

piatok 10. augusta 2012

Pudingový koláč s jogurtom

Pôvodne s kyslou smotanou, no, ale keď neni, tak neni a biely jogurt je menej kalorický. Tak kto chudne, nech si takto pečie. Ó áno, z toho sa chudne! Rovnako ako z müsli tyčiniek. (Btw, keď idete držať diétu, treba so poriadne najesť, aby ste to vydržali. Začínať diétu hladom je čisté utrpenie.)

Potrebujete:
  • 12dg hladkej múky
  • 13dg polohrubej múky
  • 25dg práškového cukru
  • 5 vajec (bielka sneh)
  • 1dl oleja
  • 1dl vlažnej vody
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 prdopeč (a minule sme sa naučili že prdopeč je prášok do pečiva, že)
  • 1 čokoládový puding (alebo vanilkový a pridáte doň kakavo, ako ja)
  • 0,5l mlieka 
  • 3 kyslé smotany (v mojom prípade dva biele jogurty)
Postup:

Najprv cesto, deti. Takže vymiešate žĺtky s cukrom, jedným vanilkovým cukrom, olejom a vodou. Dopenista. (Dopenista, ako vieme, nesúvisí s penisom.) Piču, to vlastne nejde dopenista, keď tam máte aj tú vodu a olej, no ale v pôvodnom recepte to tak písali. Podľa mňa preto, že majú radi slovo depenista, lebo sa v ňom nachádza penis. (To máte ako so sekundami  a špičkami. Ľudia sú hrozné prasce.) 

Potom do homogénnej zmesi (fyzika sa nachádza všade okolo nás, aj v kuchyni - povedala pani učiteľka v šiestej triede ZDŠ a odvtedy už nič zaujímavejšie nepovedala) pridáme múku a prdopeč.  Bielky vyšľaháme a podmiešame do cesta. Ochutnáme, nebojíme sa salmonely, je to fajnové. Toto vylejeme na vymastený a vysypaný plech. Uvaríme si puding a ten cik-cak pokvapkáme po ceste. Dáme piecť do vyhriatej trúby, cca 25min/180°C. Keď sa upečie (spravte vidličkový test), nechajte trošku vychladnúť. Medzitým si pripravte smotanu/jogurty - zmiešate s jedným (tým druhým) vanilkovým cukrom (dúfam, že ste ho nedrbli do cesta, preboha!) a môzete doňho pridať aj trocha kompótovej šťavy (mne zostala zo včera z toho marhuľového koláča). To vylejete na koláč (keď sa piekol, vytvorili sa v ňom diery, lebo puding klesol dole, tak je lepšie mať tri tie smotany/jogurty, lebo dve sú pomenej, ale veď my si vystačíme).
Keď vychladne úplne, strčte ho do chladničky. Môj je teraz v chladničke a mal by tam byť vraj 12 hodín, ale budem rada ak tam vydrží aspoň tri, lebo u nás je 12 hodín doba, za ktorú sa koláč zožere, ne že odstojí. Asi treba mať chladničku s ostatnatým drótom.

Tvarohový ovocný koláč

Dzecíííííííííííííííííííííííííí, Delišs Vikid je späť! Ne že by som mesiac nevarila, ale nič také významné a kokotiny som nechcela postovať, lebo načo, vy viete variť, vy potrebujete len trošku usmerniť, ale verím, že ste bezo mňa nehladovali (dúfam, že ne!)
Tento koláč je vlastne taký istý, ako ten predošlý, len som trochu upravila recepis, lebo...no proste lebo.

Potrebujete:
  • 300g polohrubej múky
  • 150g práškového cukru
  • 3 vajcia (bielky vyšľahať)
  • 1 kyslá smotana
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prdopeč (nová skratka - prášok do pečiva)
  • šprcka mlieka
  • ovocie
  • 2 kelímky tvarohu (spolu 500g)
Postup:

Všecko pekne zmiešame, z bielkov sneh a tak. Vylejeme na vymastený a vysypaný plech, do toho naukladáme ovocie a nakoniec to posypeme tvarohmi. Akože len tak, po povrchu. (Dúfam že z toho vyplýva jasne, že všetko okrem tvarohu  zmiešame). Dáme piecť asi na 30 min/180°C. Vytiahnite ho (nie predčasne, pri pečení musíte do konca!) až keď bude pekne do zlata prepečený. Tento koláč vydržal u nás približne 14 hodín. Z večera do rána sa zežral. Presnejšie, naši fotri ho zežrali a nám nechali iba taký kúsoček a potom sa vyhovárali, že bol strašne dobrý a nemohli sa ovládať. Veru. Tentokrát mám naozaj aj fotku (naozaj, naozaj), posledného smutného kúsku.


utorok 17. júla 2012

Kakaový koláčik s marhuľami

Dnes dojedáme marhule, pre zmenu. Ja po týždňovke fastfoodov a chlastu mám rozjebaný žalúdok a tristo kíl navyše, ale rodina si vyžiadala koláč, takže dnes pečiem (a zasa tak tradične že o desiatej večer lebo celý deň som sa zajebávala na fejsi). Tento recept je z netu, ale ja som ho pozmenila, takže si prakticky nárokujem autorské práva. Foťka zajtra deti, ešte sa to nedopieklo a už je aj tak tma tmúca. Tma ako v rohu. Ako vo vreci. Alebo keď chcete, tma jak v piči, ako by som sa vyjadrila ešte predvčerom (na festivale sa smie nadávať od rána do večera).

Potrebujete:
  • 300g polohrubej múky
  • 200g cukru (ale možno radšej menej, je to dosť sladké cesto)
  • 3 vajčiská
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 kyslá smotana
  • 1 kelímok mlieka (od smotany)
  • marhule
Postup:

Všetko zmiešate (okrem marhúľ) (skoro som napísala okrem Borisa), z bielkov vyšľaháte sneh a pridáte do cesta. Vylejete na vymastený a vysypaný plech a potom naukladáte marhule. No a dáte piecť. Ľahké ne? Potom móžete zežrať. Ale nechajte vychladnúť, aby vás neboleli bachory, jak sa to stáva mne. (Moja mama už krúži okolo rúry ako hladný sup nad Saharou a už ju vidím ako bude potom nariekať že ju to brucho bolí...ako aj minule.)