sobota 29. júna 2013

Čokoládový cheese cake

Neplašte sa, to že dva dni po sebe niečo pribudlo súvisí len a jedine s mojimi narodeninami (som večitá, ako Matka Zem a otec mi povedal že "pohádka mládí netrvá večne", tak viete...trénujem sa na babičku) (ako nemám ešte ani svoje deti, aby ste si zas nemysleli, ale nikdy nie je neskoro začať sa trénovať na babičku, čo vypeká) (okrem toho si myslím, že s mojím životným štýlom na vrásky nebudem dlho čakať).
Týmto koláčom som to podľa mňa vychytala (a zabila...aj vy si myslíte že je lepšie najprv vychytať a potom zabiť? Lebo v opačnom poradí, no neviem...), hoci ten včerajší mi všetci chválili a dokonca aj vyučený kuchár sa zalizoval, takže to je akože mega mrte poklona, hej? Ale tak uvidíme, čo povedia hostia (najprv im musím strčiť ten koláč, ešte kým budú triezvi, lebo potom už to nikto neocení).

Treba vám: (kakať?)
  • 200g keksov
  • 100g masla (mala som kokosový fet, ako to ja nazývam - lebo viete, po nemecky sa tomu nadáva Kokosfett, tak to je môj voľný preklad)
  • 500g jemného tvarohu
  • 150g bieleho jogurtu
  • 2 vajčiská (nie sprdkavené, prosím vás!)
  • 1 vanilkový cukor
  • 50g cukru (bajočko, už ma vidíte ako vážim 50g...okrem toho nemám váhu)
  • 100g čokolády (ale ne takej prijebanej jak som mala ja, čo sa kurva nechcela roztopiť a vznikla z toho taká hnusná sračka a musela som to namáhavo rozmiešať, až mi svaly narástli)


Postup:

Jednoduchý. Najprv rozdrvíte tie kekse (najlepšie takým tým pičusom na mojito, neviem prečo sa to nachádza u nás v kuchyni ale využívame to ako mažiar) (fúúú, mažiar je mega slovo!), nasypete ich do vymastenej tortovej formy a polejete roztopeným kokosovým fetom (alebo maslom). To pekne pomiešate prstami, potľapkáte (nie po pleciach) a ucapkáte (ako riť) a máte tortový základ, alebo tak nejak. (Chcela som napísať že tortové dno, ale to je doslovný preklad z nemčiny a asi je to hovadina, či?)
V miske si rozmiešajte tvaroh, jogurt, vajcá, cukor a roztopenú čokoládu a to pekne vylejte na tie kekse. Potom strčte do trúby vyhriatej na 180°C (cca) a pečte asi hodinu. Či je to dobré, vám môžem prípadne napísať zajtra.
 

piatok 28. júna 2013

Brazílsky banánový koláč

Trochu som ho ale vylepšila. Teraz vo veľkom pečiem, lebo dnes mám narodeninky lóve a sľúbila som kolegom, že im donesiem koláč (sa tešia) a zajtra budem piecť ešte iný, na svoju party. A aby tento blog úplne nezahynul, musím sa trošku snažiť. Tento koláč je mega ľahký a je mega dobrý (museli sme včera ochutnať, lebo moji spolubývajúci chodili okolo plechu a škemrali, presne jak moja rodina, ktorá ani nevyčká, kým to vychladne) (nebola o tom aj rozprávka, že nejaký vlk zežral ešte horúci koláč a potom mu bolo zle?) (alebo to bolo o psíčkovi a mačičke?)
K veci.


Potrebujete:
  • 2 hrnčeky múky (jedno akej, ja som mala Roggenmehl)
  • 1 hrnček cukru (kryštálový)
  • 200ml mlieka (drahé bio mlieko, ale inak by sa už pokazilo)
  • 1 balíček prdopeč (ten bol lacný)
  • 2 vajčiská (z balenia 10+2 zdarma)
  • 2 PL masla (mala som taký posledný kúsok, netuším koľko ho bolo, ale bolo tesne pred skončením záruky)
  • 1 PL kakaa (alebo tak) (to v recepte nebolo, ale kakao nemôže uškodiť) (když pije se s rozumem)
  • 2-3 banány (to neni že spolu 5!)
Na posýpku:
  • 4 PL múky (normálnej pšeničnej, ale ak máte inú, ja vám nebránim)
  • 1 PL cukru (kryštálového, ale to tiež len preto, že iný nemám)
  • 1 PL masla (mala som už iba kokosový olej, bajočko)
  • škorica (fakultatívny údaj)
Postup:

Najprv zmiešate všetky suché prísady, potom pridáte všetky mokré a vymiešate homogénnu zmes. Akože v recepte bolo, že treba vyšľahať najprv žĺtka s cukrom, ale kto by sa s tým jebal, pche. No a potom vylejete cesto do záchoda vymastenej tortovej formy a naukladáte tam banány nakrájané na kolieska. Potom si spravíte tú posýpku a posypete ňou koláč (chacha, no kto by to bol povedal) a strčíte ho do trúby vyhriatej na 180°C približne na 45 minút. Moja nemá ventilátor (totiž moja trúba nemá NIČ, ona nefunguje vôbec, ale u spolubývajúcich), takže neviem či to robí nejaký rozdiel, lebo všade píšu že aj Umluft treba, ale tak veď pohulíte, uvidíte. (Inak ozaj, počas pečenia si kľudne dajte páva...ja som včera nemohla, lebo som chorá a fajčenie by mi určite neprospelo.) Neviem či sa vám páči ten koláč, ale sledujte ten tanier, preboha!

streda 12. júna 2013

Vegánska hríbová omáčka

Nemyslite si že sa zo mňa stal nejaký tento, to ne, ale niektoré veci sú vegánske lepšie. Pôvodne som do toho chcela zamiešať aj šuňu, ale splesnivela mi!!! A to bola neotvorená a mala vydržať do 2.7. Všetko je podvod (a chleba je drahý). Takže dve eurá skončili v kýbli a ja som sa najedla vegánsky. Zistila som totiž (pri mojom spolužití, alebo teda spolustolovaní s vegánmi) zaujímavé veci - napríklad že sójová "smotana" je lepšia než klasická. Je menej tučná (to už samo o sebe stačí pre mňa ako argument) a je menej ťažká na žalúdok (to ma presvedčilo absolútne, mne totiž z takých smotanových vecí býva kvalitne zle) a okrem toho chutí takmer ako naozajská smotana. A odteraz už budem robiť omáčky len z nej (ale do krémového koláča patrí maslo, nijaký margarínový fejk!)

Potrebujete:
  • sójovú smotanu
  • hríby (halucinogénne, atómové, akékoľvek)
  • kokosový olej (tiež je diétnejší a navyše dobre chutí a mal by byť aj zdravý, tak všetci zahadzujte slnečnicové oleje!)
  • hrášok (mrazený...no ale keď máte čerstvý, sem s ním!)
  • 1 bujónovú kocku
  • čierne korenie, papriku
Postup:

Najprv som na oleji troška opiekla halucinogénne huby šampiňóny a potom som ich podliala vodou a nechala podusiť. Pridala som korenie a bujón (nemám kocku, mám to jak vegetu, tak jednu lyžičku asi) a hrášok. Nechala som vyvariť vodu a naliala som tam smotanu. To celé ešte chvíľu treba povariť, ale ani ne dlho a máte to. Je to hovadsky dobré, ja som si to kydla na ryžu, ale určite sa to hodí aj k cestovinám. Sľľľľľľľľľľľľľľľľľľľľľľľľľp. No a fotka...no, ne že by som sa chcela vyhovárať, ale nevyzeralo to až tak vábne, keď som to tak kydla na tanier, ale mám ešte jednu porciu a keď si spomeniem, odfotím vám to. Sľubujem! (Ha, som skoro ako Fico.) (Ale nejsom červená a mám krk.)

nedeľa 19. mája 2013

24-hodinový tvarohový koláč

Presne ten, čo robieva moja mama a čo som piekla ako ukážku slovenskej kuchyne (mlčte!). Je 24-hodinový, čo znamená, že po dopečení by mal 24 hodín odstáť, aby tvaroh pekne vsiakol do cesta a potom je vynikajúci. U nás doma to v skutočnosti znamenalo, že do 24 hodín po ňom nebolo ani stopy. Fotku som ujebala na nete, musíte ma ospravedlniť, ale môj nevyzeral tak reprezentatívne a nemala som so sebou ani foťák.

Potrebujete:
  • 500g polohrubej múky (Weizenmehl, Nemci polohrubú nevedú)
  • 150g práškového cukru (mala som kryštálový)
  • 150g masla
  • 1 prdopeč (prášok do pečiva, víme?)
  • 1 vajčisko (sprdkavené)
  • 1dl mlieka
Plnka:
  • 500g tvarohu (normálneho, ale Nemci majú iba jemný, ide to aj s takým)
  • 1 vanilkový cukor
  • trochu kryštálového (podľa chuti)
  • 1 vajce
  • hrozienka
Postup:

Zo všetkého vypracujeme cesto. Rozdelíme na dve polky, obe vyvaľkáme a jednu dáme na vymastený plech. Na to vykydneme vymiešaný tvaroh a potom to prikryjeme (práve som napísala prYkryjeme, ale nikomu to nepovedzte, už som to opravila) druhou polkou a pekne zlepíme okraje. Bude sa vám to trhať a tvaroh vylievať a budete pri tom nerváčiť, že prečo to nevyzerá, ako keď to robí mama, ale uvidíte, že nakoniec to bude mega dobré (ježišííííí, moja spolubývajúca ZASA pripálila ryžu, v hrnci, ktorý som dnes s námahou vydrhla práškom, zaškrtím ju!!!) a Nemcom to bude chutiť. Aj Španielom a Rusom a Talianom a Peruáncom, proste zmizne za pol hoďky (ako fľaša vodky). Dáte upiecť na 180°C kým nebude hotový (fakt si nepamätám, moja drahá mať tomu hovorí "keď bude ružový" ale ja som nevidela nijaký ružový koláč s výnimkou punčových rezov...tak proste sledujte a čakajte, hlavne ho nenechajte prihorieť, jak moja spolubývajúca) (je tu smrad jak hovado...).


štvrtok 9. mája 2013

Sójová marináda na hovädzie steaky

Totiž, aby sme si rozumeli, ja som ju dala na hovado, ale vy si ju dajte na čo chcete, bárs sa ňou potrite a vybehnite do ulíc. Robila som ju včera po polnoci, keď som sa vrátila z krčmy z divadla, lebo som to chcela jesť dnes. A bola hovadsky dobrá. Síce vyváram len občas, ale som stále gazdinka jak kurva. Inak sa musím priznať, že zas nemám fotku, ale ešte mám pár tých mias (to je plurál od mäso, čo čumíte, učili sme sa to ešte v základnej škole), takže zajtra to sem príde, ak od hladu nezabudnem.

Potrebujete:
  • hovädzie maso, samozrejme, alebo nejaké iné maso
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice sójovej omáčky (približne)
  • l lyžica medu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • čierne korenie
  • chilli paprika, sladká paprika
  • trochu majoránu
  • koriander
  • kečupu přiměřeně
Postup:

Cibuľu a cesnak nakrájajte na minikúsočky a všetko spolu dobre premiešajte. Hlavne nepridávajte soľ, lebo sójová omáčka je slaná jak riť (neviem či rite sú slané, ale asi áno).
Potom do toho geblajzu naložte mäso a nechajte odstáť cez noc. Pôvodne som to chcela opekať na grile, ale viete ako - dnes sú celý deň prehánky, voláko sa dosralo počasie a tak som to pekne osmahla na panvičke ako minútku a jedla so šalátom (lebo sa snažím schudnúť) (a preto som potom zožrala ešte asi pollitra pudingu ako dezert, ale nevadííííí). Hroóóóózne dobré.

utorok 7. mája 2013

Banánové lievance z ovsených vločiek

To je veľmi zdravé a veľmi dobré (no možno to neni až tak zdravé, ale je to light verzia, aby ste nestlstli) (ja sa o vás tak starám!)

Potrebujete:
  • 2 banány
  • 2 vajčiská
  • přiměřeně ovsených vločiek
Postup:

Banány rozmiagajte vidličkou na tanieri na kašu (vhodné pre tých, čo sa radi hrajú s jedlom). Oddeľte žĺtky od bielkov. Pridajte žĺtka a pridajte ovos, aby z toho bola taká primerane hustá zmes. Z bielkov vyšľahajte sneh a tiež primiešajte. Potom na panvičke rozohrejte olej a kydajte naberačkou lievancoidné množstvá. Počkajte kým sa prepečú, odstráňte z panvičky, inštalujte na tanierik, potrite jablkovým pyré alebo polejte javorovým sirupom, alebo robte si s tým čo chcete. Hovadsky dobré, budem to čoskoro robiť znova a potom vám to aj odfotím.

Tvarohový dip

Musím sa polepšiť a zase začať vyvárať a vypekať, alebo aspon dačo robiť, lebo to tu zaľahlo prachom a tak. Nemám foťku, snáď mi odpustíte, ale musím vám to sem napísať, lebo som to práve dnes vymyslela a je to hrozne dobré.

Potrebujete:
  • jemný tvaroh
  • tzatziky (vieme že po slovensky sa to povie cáciky, však)
  • chilli korenie
  • tymián
  • sezam
  • olivový olej
  • mrkvičku (alebo inú alternatívnu zeleninu, napríklad šalátovú okurku)
Postup:

Všetko zmiešate a množstvá si dajte podľa chuti (toho oleja ale ne veľa, aby ste nestlstli) a potom naberajte mrkvičkou priamo do papuľky.