pondelok 27. júna 2011

Jednoduchý marhuľový koláč

Úplne najsamľahší a konečne som sa zbavila šeckých marhúľ, tak už mama nebude chodiť a vzlykať aby sme ich dojedli lebo sa pokazia. Heh.
Recept je z netu, ale ja som ho upravila vlastným potrebám.

Treba vám:
  • marhule (bárs aj koľko...neviem, jedna miska, presne toľko sme ich mali)
  • 300g polohrubej múky
  • 150g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • šprc mlieka (mlieko tam pôvodne nemá ísť, len sa mi to zdalo husté, tak preto)
  • 1 kelímok šľahačkovej smotany
  • 3 vajčiská (to je v podstate jeden a pol chlapa, ale chlapov tam nedávajte, jedine že máte takú pec jak Ježibaba z rozprávky o Jankovi a Marienke)
  • 1 veľký tvaroh (ten jemný, jemnučký ako...niečo jemnučké, 500g)
Marhule očistite (nebucte leniví!) a nakrájajte na polky. (Napadá ma k tomu, keď sme boli v Poľsku, chalani hovorili, že s Poľkami musíte ísť do trojky, lebo predsa Polky treba dve...chápete.)
Zmiešajte v miske múku, cukor, prášok do pečiva, vanilkový cukor, šľahačkovú smotanu (ale nevyšľahanú!) a žĺtky. Do toho som šprcla trošku mlieka, lebo to bolo husté jak kokot.
Bielky vyšľahajte na sneh a pridajte tak pekne jemne, viete. Rozotrite na plech (ťažko povedať aký veľký, my máme taký stredný a ledva som to tam roztrela, bolo to moc tenké, ale zasa to celkom narástlo).
Potom na to naukladajte marhule a ešte zmiešajte tvaroh s cukrom (přiměřeně) a rozotrite na vrch. (Tvarohu bolo málo na ten môj plech, ale neviem aký veľký je váš plech...)
A drbnite do trúby (hej, chcela som aspoň raz použiť nejakú nadávku, to je samoúčelné...vlastne tu už je raz kokot...tak nič) asi na 30 minút/200°C. Ale ja neviem, ja vždy robím vidličkový test.
Je to mrtné! Hlavne tá šľahačka v ceste, jojóóój. Mňamky mňam. Už sa cpeme.
Tá fotka je taká...no trošku sa to rozpadáva, je to také šťavnatučké. Skoro ako bublanina.

streda 22. júna 2011

Špagetové hniezda

Je skúškové a preto mám hovadsky veľa času a vyváram. Blbosť, v skutočnosti to netrvalo vôbec dlho. Tento recept som vyhrabala spolu s kamoškou v nejakom časopise ešte v roku pána neviemkoľko, bola som na základke a mala som mastné vlasy, akné a pubertálne nálady. Ale to sem nepatrí, že.
A ten recept som si pekne opísala a robila som ho až dnes. Vidíte? Čo si v mladosti nasyslíte, v starobe akoby ste našli. A ne že akoby.

Je to fakticky mrte ľahké a neni to ani babravé, ako sa zdá. (Aj keď...určite viete čo idem napísať, drahá matka k tomu povedala len "...kto by sa s tým serkal...")
A v recepte to bolo samozrejme inak, ale ja vám dám moju verziu viete...dávam vám udicu a ne rybu, ako hovorievala naša angličtinárka na strednej. Ona toho hovorila veľa, napríklad sa vždy dorútila do triedy so slovami "No rýchlo rýchlo otvoríme okienečko, na pol žrde, lebo to čo vydychujeme sú splodiny..."
Tá dobrá žena má na fejsi svoju fanpage...už chápete tie rozmery jej hlášok...? Neustále sme boli v kŕčoch.

Takže na dve porcie potrebujete:
  • špagety (chacha, aké prekvapenie)
  • kyslú smotanu
  • 2-3 vajíčka (dala som dve, ale kľudne by mohli byť aj tri)
  • mladú cibuľku (ale v zime móžete dať aj starú, né?)
  • cesnak (jeden strúčik)
  • korenie - bársjaké, napr. určite soľ, čierne, mletú papriku (nám sa minula už), bazalku, tymián, ja som tam jebla aj šafrán a vegetu a rozmarín (čerstvý!)
  • syr
  • rajčinky (dve stačia na dve porcie, keď je nejaká mrtná dusíkatá, tak asi aj jedna)
Tak syr a rajčiny necháme najprv bokom, necháme uvariť špagety a všetko ostatné vykýblime do misky a zmiešame.
Uvarené špagety tiež dáme do misky (už dúfam chápete že to musí byť nejaká väčšia miska) a zmiešame. Inak, ja by som to nabudúce ešte vylepšila a nejaký syr nastrúhala rovno do tej omáčky. Potom pomocou vidličky a lyžice vytvarujeme hniezda, áno áno, presne tak ako sa majú po taliansky jesť špagety ale nikto to tak nerobí, lebo je to zdĺhavé, ale teraz sa to zíde a robí sa to samo, vôbec sa nerozpadávajú.
Tie hniezda (veríte že som asi 30-krát napísala hnizeda?) poukladáte na vymastený plech, polejete zvyškom omáčky, na ne jebnete koliesko rajčinky a plátoček syrčeka (juj) a dáte zapiecť do rúry. Asi 200°C a asi 15-20 minút. Proste kým prestriete a umyjete riad a prečítate si, že sme zamietli Grécku pôžičku (tak im treba, čo tu fňukajú, nemali si všetko prežrať a radšej čítať Bibliu, teraz nastáva sedem hladných rokov...a možno aj viac), bude to hotové.
Zavoláte tatíka na obed a môžte si k tomu dať aj kečup. Heh. Dobromila by zízala, že jaká som ja gazdinka. Jak kurva. Btw ten sprostý cibuľový vzor kazí celý dojem...boha, keď sa odsťahujem, kúpim si nejaké iné taniere.

sobota 18. júna 2011

Marhuľový posúch

Ak Boh dá a neskapem, nebude to posledný koláč čo som kedy upiekla. Z tohto hľadiska by to bola hovadská škoda...viete, ešte sa chystám na Schwarzwälder Kirschtorte a to neni ešte moja najväčšia výzva. Takže kto by prišiel mojou smrťou skrátka? Vy, deti moje. Lebo kde by ste potom hľadali recepty? A nechoďte na mňa s wikipédiou, tam sa sťahujú seminárky. Chacha.

Tento rok našťastie nepomrzlo všetko ovocie, takže zrejme nás nečaká sedem suchých rokov ako tých Egypťanov (len neviem už kto im to predpovedal, to sa spýtajte Chantal). Mali sme aj čerešne, šak viete a máme aj marhule (a mám taký vodojem že práve z nich sa mi vychádzala koža...vidíte? Moje telo už nie je zvyknuté na čerstvé ovocie bez dusíkatých hnojív. Smutné. Do plaču.)
Ale k veci.

Taký posúch z kysnutého cesta sa u nás nerobieva, lebo moja mama nemá chuť/čas robiť kysnuté cesto. Ak ste nadobudli pocit, že moja mama v kuchyni veľa času netrávi, ste na dobrej stope...ale zase variť vie, keď sa jej chce. Preto musím prevziať túto časť domácnosti do vlastných papŕč, inak by sme mali iba jedlá čo sa robia max pol hodinu. Ale aby som jej nekrivdila, to bol jej nápad robiť kysnutý posúch! Tak vidíte.

Na posúch nasledovnej veľkosti (aj keď to vraj mali byť dva tenšie, ale ja som to jebla na plech skôr než sa matka odtrhla od počítača...) potrebujete:
  • kvások:  1 kocka kvasníc (sama považujem kvasnice za niečo odporné - aj ten názov, aj samotnú konzistenciu aj zápach), 2 lyžice kryštálového cukru (to je vraj jasné, že kryštálový...ale ja som to nevedela...), 2 lyžice polohrubej múky a přiměřeně mlieka (v recepte je 1 a 1/2 dl, ale ja som to tam dala bajočko a potom sa stalo to, že matka penila, že vraj to je veľa...ale nebolo, asi)
  • 700g polohrubej múky (mrte, čo??)
  • 120g kryštálového cukru
  • štipka soli (ale toto je vlastne z dvoch dávok, tak možnože aj dve štipky)
  • 160g Helia (akože dosť čudný údaj...asi je lepšie to dať maslo na pečenie, lebo hélium sa dosť ťažko zháňa, chacha)
  • mlieko (na podlievanie a vraj sa nesmie utopiť mlynár...na to že drahá matka nepečie, vie celkom dosť o ľudovej slovesnosti týkajúcej sa kuchyne)
Tak kvások nechajte vykvasiť (hehe) a potom zarobte cesto a viete jaká babračka je s kysnutým cestom, treba ho máchať a potom nechať (čas na Facebook) a potom zasa máchať a neviem čo, ale poviem vám, my sme sa s ním až toľko neondili, aj sme ho akože máchali a nechali a máchali a potom sme ho nechali celkom dlho tak, lebo mať išla pracovať (nebojte sa, workoholizmus nie je dedičný, pozrite na mňa) a ja na fejs.
Potom som si naňho spomenula, tak som ho ešte premáchala (neviem ako sa to odborne volá, keď sa jebkáte s kysnutým cestom) a potom som dala vyhriať rúru asi na 180°C.
Cesto som rozcapkala na plech (vymastený!) a drbla na to nejaké marhule (mrte marhúľ) a samozrejme aj posýpka musí byť! (Nebudem sa tu nahlas zmieňovať že moja drahá mať by sa na posýpku vysrala...ale teraz si ju velice pochvaľuje.)
Na posýpku treba:
  • 100g hrubej múky
  • 100g práškového cukru
  • 100g masla (normálneho, žiadnej hery, alebo hélia...aj keď raz som robila posýpku aj z hery tuším)
Viete ako sa taká posýpka robí? Všetko dáte do misky a maslo roztopte a vylejte tam a potom to prstami tak rozbabrite, kto sa rád rýpe v jedle, tak by mal robiť posýky, lebo to je presne taká robota.
A prsty oblízať, je to mrte dobré. (A umyť...ale toto neni blog o hygiene, že.)

No a pečte to, kým to nebude hotové...ja som vôbec nepozerala na hodiny (to je taký môj problém, vždy keď varím, zabudnem sa pozreť a potom to musím tak odhadovať, ale zatiaľ som nič extra nepokazila, len ryža je niekedy nedovarená...alebo cestoviny rozvarené). A tak.
A inak to neni moc sladké, mohol by sa tam dať ešte aj škoricový cukor, na vrch. Posypať. Chápete?
Je to inak popičózne, tak ne že sa mi udlávite! =)


utorok 31. mája 2011

Palacinky s čerešňami

Nemáte zatiaľ pocit že čerešne sú tu predimenzované? Chcela som povedať preexponované.
Dneska je to len taký obyč recept, ale viete, ja som robila cesto na lapacinky prvýkrát v živote, doteraz buď z prášku, alebo ho robil niekto iný, alebo čo ja viem...všeobecne sa u nás palacinky nepečú tak často, ako by som mala chuť. A čerešní máme plnú piču, ak chcete - po kokot, to je odtiaľto až do piče. Presne toľko, plus mínus kilo.
Tak, vážení a milí, plesniví a hnilí (to nám raz povedala pani učka, keď sme boli prváci a bolo mi to hrozne vtipné...a vlastne to je stále dosť vtipné):

Keď chcete mať viac než päť a pol palacinky, urobte to takto (to je už dvojitá dávka...ale ak máte viac hostí, môžte ju bárs aj zase zdvojiť...ale kto by tak dlho stál pri sporáku?).
  • 4 vajčiská (už sme kúpili...ale furt nemáme slépku)
  • 200g hladkej múky (hladučkej, ako detská prdel)
  • 500ml mlieka (prečo sa neuvádza či polotučného, alebo plnotučného? Btw, pri tomto štýle budem ja za chvíľu plnotučná...)
  • štipka soli (štipôčka)
  • 3-4 lyžice oleja (bajočko, přiměřeně)

    Vymiešať, nechať odstáť 15 min (pamätáme si na také že práca neni kokot, postojí aj dva dni? Tak aj toto cesto postojí, ale ne dva dni...to už by som nežrala). (Inak, my sme mali toto príslovie aj v robote nalepené na skrini, ale niekto tam doplnil čiarku a potom to vypadalo takto: Práca neni, penis postojí dva dni. To je sila čo? Pravopis je dôležitá vec!)
    No a šecia víme jak sa robá palacinky, tož drbnete masti na panvičku (keď som začínala, Chantal volačo ondila - "Nedávaj to tam, ti zhorí oná..." a ďalej si nepamätám, ale oná mi rozhodne nezhorela, na to som si dala pozor) a potom nalejete cesta a tak ďalej až kým nezačne niekto loziť popri vás, že móžem si už dať tú prvú pokazenú palacinku? A ja - hovno si móžeš, lebo mne sa žiadna nepokazila, ale Chantal si ju aj tak dala.

    Dôležitá je plnka a plnku som robila z jemného tvarohu (500g presne akurát), do toho vanilkový cukor a ešte trochu kryštálového, trochu rumu a čerstvé čerešne (vykôstkované! Ja a vykôsťovač sme už kamoši...)
    A potom zabaliť ako múmie a poliať nejakou čokoládkou alebo bársčím.

    Fakticky...som hotová Rettigová, len nemám 500 kíl a štyri brady (ale za chvíľu asi budem).

    nedeľa 29. mája 2011

    Čokoládová čerešňová torta

    Aby ste netvrdili, že sem dávam pičoviny a návody ako otvoriť balíček čipsov, tak som včera v noci (!!!) piekla (lepšie než učiť sa) a pozerala som popri tom štvrtý diel Indiana Jonesa. (MLČTE!)
    Recept je z internetu a moja mama mala nejaké poznámky k internetovým receptom, ale nedajte sa zmiasť, aj tak bola prvá, kto si z neho odkrojil. Heh.


    Cesto:
    • 150g čokolády (začala som namiesto horkej používať tú na varenie, lebo sa s ňou lepšie pracuje)
    • čerešne (pôvodne višne, inak akože celý pohár, ale ja dávam čerstvé, víme?)
    • 200g masla (pečenie je radosť, Hera je pečenie)
    • 160g práškového cukru (to je ten, čo sa dá šnupať cez tisíckorunáčku)
    • 5 vajec (áno, TAK veľa)
    • 240g hladkej múky (skoro som napísala hladnej)
    • 2 lyžičky kypriaceho prášku (neviem, čo je to za mierku, ale včera sme kúpili jeden deravý a už z neho bola len trištvrťka...ale to s tým vlastne nesúvisí)
    • 30g kakaa (už ma vidíte ako to vážim...proste tam jebnite přiměřeně až priveľa)
    Plnka: (bola pôvodne úplne iná, ale ja som to trochu zmenila, teda úplne)
    • biely jogurt (asi 200ml, lenže my sme mali taký veľký otvorený a ja som tam vykydla celý ten zvyšok, tak čo ja viem koľko...tak akurvátne proste)
    • 2 vanilkové cukry
    • 1 vajce
    Pôvodná plnka bola že 200ml kyslej smotany, 100g práškového cukru, 1 vajce a 3 žĺtky...lenže my už sme mali iba jedno vajce...lebo odkedy vypekám, sa u nás rapídne zvýšila spotreba vajec, nepredáte niekto sliepku?

    Postup:
    • vykôstkujte čerešne (to trvá kurevsky dlho a strieka to...otrava, dajte to robiť mladšiemu súrodencovi, ak sa podvolí...Šantala by iste nesúhlasila)
    • zmäknuté maslo s cukrom vymiešajte dopenista (tu prichádza PROBLÉM - to NEJDE!!! Najprv sa to tak čudne lepilo a potom som to robila mixérom a celé sa to zgrclo do jednej hmoty, až som začala veriť že dopenista je fakt od slova penis, bolo to totiž úplne tuhé.) (Povedala som to mame, ale nesmiala sa...)
    • po jednom pridávajte vajcia - to bolo v recepte, lenže ja som ich tam jebla všetky naraz (lebo sa mi s tým nechcelo trtkať dve hodiny) a potom to mama mixovala a bolo to dosť hnusné a celé hrudkavé a ona už horekovala že to som mala robiť podľa návodu a ne si vymýšľať a ja len že "To se vstřebá" a mala som aj tak pravdu
    • podľa receptu sa ďalej mala zvlášť zmiešať múka, kypriaci prášok a kakao, ale ja som to tam potom všetko postupne nasypala a ešte trochu mixérovala a fakt sa to vstřebalo a bola z toho nejaká homogénna zmes (vlastne úplne homogénna asi ne...)
    • potom som do toho nasypala nasekanú čokoládu (sa mala nastrúhať, ale kto by to robil...to sa vám akurát lepí na prsty, topí, šmýka a je to celé blueeeeh)
    • cesto rozotrite do vymastenej a vysypanej formy a podľa receptu treba okraje trochu vytiahnuť hore (keby to šlo...že)
    • na vrch porozkladajte čerešne (no, ono to mrte narástlo, teda asi zálaží akú máte formu, ale mne to narástlo, takže nabudúce by som tam dala tie čerešne asi v dvoch vrstvách, aby ich bolo viac a bude to celé ovocnejšie, juj!)
    • veci na plnku zmiešajte v miske a vylejte na ovocie (bude to taká tenká vrstva) a ja som na vrch ešte porozkladala ďalšie čerešne, na ozdobu (bolo to nádheřné)
    • dajte upiecť, cca 50 min/180°C (piekla som to asi 60 min, ten jogurt bude stále trochu mokrý, čiže vidličkový test vám bude prd platný) (kks, napísala som najprv že vydličkový...haMba mi)
    • polevu som úplne vynechala, ale keby ste chceli - 50ml smotany na šľahanie a 100g čokoládovej polevy - smotanu zohrejeme, potom do nej nalámeme polevu (dá sa poleva lámať??? To si neviem predstaviť.) a pomocou lyžice vytvorte na koláči mriežkový vzor (ale až keď koláč vychladne!!!)
    • najlepší bod: zežrať
    Moja rodina spáva s vidličkou pod vankúšom (skoro ako Chuck Norris, ale ten spáva s vankúšom pod pištolou a asi má na noc aj Cosmodisk), takže som nestihla odfotiť tortu v celku...ale nevadí! Cítim sa ako Magda Dobromila Rettigová. Teraz sa môžem pokojne rozvaliť na posteľ a otvoriť si didaktiku (teda otvoriť...sú to len papiere...tak rozložiť).
    A inak - mám konečne zase svoju prirodzenú farbu vlasov - podľa krabičky čokoládovo hnedú! To sa sem hodí, či? (Tak určiteeee.)

    piatok 27. mája 2011

    Večer so slepačím výborom

    Také jednoduché... otvoríte balíček...nasypete do misky (v ktorej Chantal voľakedy vláčila našu mačku, miešame v nej krémy a pomazánky a farbu na vlasy) a vyžerete.
    Šiša je fakultatívna.
    Inak - viete čo musím vypátrať? Recept na rybacú pomazánku, akú nám robili v škôlke na desiatu. Miljem pomazánky a rybacú úplne najvác, ako hovorieva Girl. A ešte nejaké čerešňové koláče určite, lebo máme mrte popiči čerešní. A díkes skalným, ktorí ma nasledujú bárs aj do pekla! =)
    Aha a tie okienka na zakliknutie tu mali byť a boli mrte vtipné, lenže blogger ich sem nechce dať! =( Všetci sme chudiatka, kvôli bloggeru.


    štvrtok 26. mája 2011

    Tvarohovo-čerešňová torta podľa Tricked




    Tvarohová - lebo už týždeň máme v chladničke tvaroh (přece se to nevyhodí - móžte hádať z akého je to filmu, móžte rozmýšľať kým budete piecť) a čerešnový, lebo máme v záhrade čerešňu. Dneska bol výborný deň, vhodný na pečenie. Ráno som mala pičovinu a Triss tiež (akože skúšky) a potom sme celý deň strávili spolu (juj) a nakoniec sme večer aj piekli. Lebo sme čo? Domáce kurvy. Vysvetlenie tu.

    Ešte také info - fotky budú až zajtra, aby som ich toto, pekne za denného svetla mohla urobiť, ráno si špeciálne privstanem, lebo moja rodina by mi ten koláč zežrala skôr než ja by som zapla foťák a povedala sýýýr.

    Postup:
    1. Urobte si deň voľno
    2. Naučte sa správne postaviť rebrík a nerobte to tak zúfalo, že váš otec vybehne z domu a počas telefonovania so zákazníkom vás usmerňuje, lebo má zrejme strach, že sa z neho zjebete. (Ale pohoda jahoda, len sme asi pôsobili trochu nemotorne.)
    3. Natrhajte čerešne (tento koláč sa nesmie robiť z nejakých trápnych zaváraných, tie si strčte do...bublaniny napríklad)
    4. Zavolajte Trissinej mame pre recept na piškótové cesto
    Treba vám: (cikať...?) 
    • 3 vajcá 
    • 3 lyžice kryštálového cukru (aspoň myslím)
    • 3 lyžice polohrubej múky
    • 1/2 kypriaceho prášku do pečiva
    • 500g jemného tvarohu
    • 2 lyžice práškového cukru
    • 2 vanilkové cukry (cukre?)
    • 2 želatíny (červené)
    • šlahačka
    A teraz naozaj postup (musím byť seriózna, lebo inak nebudem mať čitateľov a to ma psychicky položí):
    1. vyšľaháme bielky (hej, všetky 3)
    2. pridáme tie 3 lyžice cukru (kryštálového) a zase vyšľaháme
    3. pridáme 3 žĺtka a vyšľaháme
    4. pridáme tri lyžice polohrubej múky a vyšľaháme
    5. pridáme pol kypriaceho prášku a zase čo? Vyšľaháme! (Celkom vám to ide.)
    Možno už niekto pochopil, že toto je piškótové cesto (ale ak ne, zachovajte paniku, ja som to dnes tiež robila prvýkrát).
    To drbnite do tortovej formy a do trúby a nechajte tam...přiměřeně dlho, no...čo ja viem, proste to pečte dozlatista (chacha, som s vami vypiekla čóóóóó) (inak slovo vypiekla sa sem náramne hodí) (btw, slovo dozlatista tiež nepochádza od slova penis, tak ako dopenista).

    Medzitým fajčite šišu. Popri tom vykôstkujte čerešne (kks keby ste videli, jak som sa pri tom zranila, tak na mojom súkromnom blogu hneď idete zakliknúť "Ty moje chudiatko", lebo som to robila vykôstkovávačom, starým poctivým, komunistickým udelátkom a skoro som si precvikla palec. Mám tam teraz navretú takú onú, plnú krvi. Tmavočervenú. Chceli ste to vedieť? Dajte pozor pri vykôstkovávaní, aby som nemusela ja vám niekde zakliknúť že "Vy moje chudiatka".



    Kde sme to...(bože ak každý recept budem takto podrobne rozpisovať, vážne nebudem mať čas na nič iné)...aha tie čerešne.
    Tak čerešní musíte mať tak přiměřeně.
    A ten tvaroh:
    1. vyšľahajte šľahačku s práškovým cukrom dotuha
    2. pridajte tvaroh, vanilkové cukry a citrónovú kôru (by som chcela vidieť kde zoženiete chemicky neošetrený citrón...možno u Triss, oni pestujú) a to tiež spolu nejak premiešajte, vyšľahajte alebo proste z toho urobte konzistentnú hmotu. Či koherentnú? Radšej asi homogénnu zmes.
    Keď sa vám upeče piškótové cesto, nechajte ho vychladnúť, potom na to drbnite tvarohovú časť a na vrch naklaďte čerešne. Dajte do chladničky a nechajte tuhnúť a medzitým fajčite šišu a robte želatínu. Moja matka nerada robí želatínu lebo tvrdí že sa jej vždy zgrcne a zhrudkavie a bohvie čo, ale nám sa neto, takže jej musím povedať, že to len ona ju nevie...(hádam ma nepošle do prdele).
    Keď vám želatína vychladne, tak ako píšu v návode, nagebrite ju na koláč a dajte do chladničky. A na dvere zámok, lebo rodina už vám istotne stojí s vidličkami za chrbtom. Inak, želatína by sa mala triasť jak...eh, stehná. Napr.

    Na zasmiatie vám sem hodím, čo mi píše moja drahá sestra Chantal. (No, hej, píšeme si na gmail chate...)

    kokos, myslim na tie stavnatucvke ceresne
    ako sa chulia pod prepecenou chutnou korkou kolacika
    zelatinka sa leskne ako zrkadlo a lakava vona prenika do nozdier 

    Boha, fakt nechápem, prečo je to písmo také malé...proste sa to nedá zmeniť.