sobota 26. januára 2013

Minútkové hovädzie steaky

Som veľká (čo mi ostatne zrkadlo vždy potvrdí) a môžem sa vydávať, lebo som včera prvýkrát v živote sama pripravila hovadzie mäso! Treba uznať, že to je životný úspech. Hovadzie mi pripadalo vždy ťažšie než kuracie. (Nehľadajte v tom logiku.) Ale tento týždeň som sa osmelila, kúpila si kvalitné mäso (hahaaaa, vtip, je z Lidla) a vyskúšala niečo nové. Zároveň sa učím narábať s korením, lebo toho mám priveľa a mám nutkavý pocit nadrbať do každého jedla všetky korenia čo mám v kredenci, z čoho vyplýva, že niekedy sa musím ozaj premáhať, aby som dojedla, čo som si navarila. (Malá rada pre tých, čo sú na tom ako ja - nie, curry sa k vajíčkam nehodí!!!) No tak pome na to hovado.

Potrebujete:
  • hovadské steaky (ako inak)
  • cesnak
  • čierne korenie, soľ
  • olivový olej
  • ryžu ako prílohu (mám ryžu Basmati! Neviem čo je na nej také super, ale je to cool!)
Postup:

No, čo by som vám k tomu povedala. Mäso umyjete, posolíte a pokoríte (heh). Nasekáte si cesnak. Na panve (nie na Doneckej) rozpálite olej a mäsko prudko opečiete. Cesnak pridajte až o trošku neskôr, aby sa vám nespiekol, je potom nechutne horký. Je to hovadsky dobré. Hlavne keď cítite chuť čierneho korenia, začnem byť asi koreňový purista, že max dve a dosť! Budem vás priebežne informovať ako mi to ide.



nedeľa 16. decembra 2012

Kakaové kolieska

Sekcia vianočné pečivo. Od prababky. Môžte si byť istí, že to sú najlepšie vianočné koláčiky na svete, sú proste mega. Čo sa týka údajov, nebuďte takí pregnantí, ja tu nemám váhu, iba takú prijebatú odmerku a v tej sa všetko dalo odmerať len bajočko, ale to neznamená, že sa nepodarili! (Mne aj tak každý vždy zežere všetko čo navarím, viete...nebojím sa že by zostali.) (Moje ego sa nevprace do kuchyne už. Zvyčajne keď varím, ego čaká vonku.)
Na tieto famózne kakaové kolieska (alebo v mojom prípade srdénka, lebo ja všetko čo sa dá, robím v tvare srdének, lebo ja milujem srdénka a to nemá ničovaté nič spoločné s tým že som teraz zaláskovaný blázonko) si pripravte veľa času a trpezlivosti a najlepšie nejakého pomocníka, inak vás jebne z toľkej roboty a výsledok je taký, že je ich dosť málo.

Potrebujete:
Cesto:
  • 420g hladkej múky (pre tých v Nemecku žijúcich proste akákoľvek Weizenmehl)
  • 40g kakaa (alebo aj 4 lyžice, keď neviete ako to odmerať)
  • 140g cukru
  • 80g mletých orechov (nemali v obchode, tudíž naše sú tentokrát bez orechov, ale vy máte doma určite nejaké od babky)
  • 280g masla na pečenie (takto vám poviem - dali sme 250, to je jedno balenie)
  • 2 lyžice mlieka
Krém:
  • 240g masla (nech vás ani nenapadne použiť na toto margarín, nejsme predsa vegáni aby sme dobrovoľne žrali margarínový fejk v čerstvom kréme, fuj)
  • 160g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 žĺtka (dnes som to preložila do angličtiny ako four yellows)
Poleva:
  • 1 lyžica horúcej vody
  • 140g cukru
  • 1/2 citróna (len šťava, samozrejme)
Postup:

Najprv vypracujete cesto. Vymiesite, vymiagate a vyvaľkáte. Potom z neho povykrajujete ľubovoľné tvary (ale dobre vám radím, srdénka sú síce pekné, ale nahovno sa plnia krémom, asi preto sú kolieska adekvátnejšie), naukladáte na plech (pliešok) a dáte do trúby (trúbky) vyhriatej na 180°C. Neviem vám povedať na ako dlho, proste si pri nej posedíte a dávajte pozor aby vám nezhoreli.
Potom necháte vychladnúť a idete na vianočné trhy na víno. Keď sa vrátite, spravíte krém. To tak, že šicko zmiešate (z bielkov na druhý deň urobte omeletu) (to je dokonca aj zdravé, Bukovský napríklad vaječné žĺtka ani nejedáva) a najlepšie rozjebete mixérom, takže máte homogénnu zmes. Tú ochutnáte (mega, ale pozor deti, maslový krém, premyslite si koľko má také maslo kalórií) a potom ju natliapete na kolieska - vždy dve zlepíte pomocou krému.
Nakoniec urobíte polevu (tiež všetko zmiešate do homogénnej zmesi, hlavne to neprežeňte s vodou) a kto by to bol povedal  - nakydáte ju navrch. Všetko ozdobíte orechom. No a potom zabalíte a necháte pár dní odstáť v chlade, aby kolieska zmäkli a krém sa nepokazil. A tie surové vajíčka. Ojojój. Keď si pomyslím, že niektorí majú problém zjesť mäso, ktoré otvorili v predošlý deň...a ja kľudne dojedám všetko čo mám v chladničke, aj keď je to tri týždne po záruke (mäso ne, ale napríklad také maslo...ale ja sama nezjem celé maslo v záručnej dobe!)



sobota 8. decembra 2012

Biscottini italiani di cioccolata

Viete, budujem si tu pomaly reputáciu, lebo na každej party zahviezdim a keď sa to vyžere (spravidla to trvá 5-10 minút), tak mi podajú misku, že môžeš to prosím ťa znova naplniť? No. Tak mi verte, že aj tieto sú mega. Sú mega dobré a mega ľahké a mega talianske (a recept mám od svojej talianskej učiteľky, ktorá tvrdí, že "to sú také obyčajné, od mojej mamy").


Potrebujete (cca 30 kúskov):
  • 220g horkej čokolády
  • 110g masla
  • 2 vajčiská
  • 100g cukru
  • 220g múky
  • 1 kávovú lyžičku prdopeču (haháá, konečne môžem zasa použiť to slovo!)
  • štipka soli
Postup:

Vymiešate vajcá s cukrom (môžete najprv vyšľahať žĺtky s cukrom, ale je to zbytočná robota - ja nemám mixér a bolo to aj tak ok). Roztopíte čokoládu s maslom a pridáte do misky. Potom zmiešate suché prísady a prisypete do tej gebuziny. Proste sa s tým netreba serkať, robí sa to samo. Vymiešate cesto, zakryjete a necháte 45 minút v chladničke. (Medzitým si dajte pivo, alebo čaj s rumom, teraz je zima.) (Boha, nejak čudne mi bzučí notebook, to je normálne?) (Čo keď vybuchne???)
Za 45 minút dojdete späť do chladničky a vyberiete cesto. Vyložíte plech papierom na pečenie (verzia pre lenivých, ktorí neradi umývajú plechy) a z cesta vyformujete guličky (veľké asi ako vlašský orech) (alebo možno menšie, no neviem, také primerané predsa! Dokedy vás mám vodiť za ruku?) a tie na plechu prstami roztlačíte, takže vám vzniknú krúžky. No, viete...v tvare medovníkov (kruhových). Ježiši, čo ste nikdy nepiekli? (Ok, sľubujem že nabudúce ich už odfotím.) Také placičky s priemerom asi 3cm to boli. Totiž, moje boli každá iná, lebo to nie vždy sa mi podarilo takú rovnomernú guľku vyformovať, ale to je jedno. Vyšlo to na dva plechy, keď som ich trošku potisla (a vyjedla trochu cesta v surovom stave).
Keď ste s touto babravou prácou ready, strčíte do vyhriatej trúby (180°C) na 6 minút. (Alebo na 7, záleží aj od trúby.)
Zaručujem vám, že vaši hostia sa o ne pobijú.

Wicked pasta

Môj včerajší obed a vlastne aj príspevok na želanie (pre Michaelu, ktorá chcela nejaké cestoviny). Vedzte že sa snažím jesť čo najmenej cestovín, takže ich mám spravidla len raz do týždňa (ale inak idú všetky moje stravovacie predsavzatia do prdele, lebo sa napchávam kadečím iným). A tieto som mala včera na obed a hovorím vám, že boli kurevsky dobré.

Potrebujete:
  • cestoviny (chacha)
  • rajčinový pretlak (otvorený už dobre vyše mesiaca a možno plesnivý, radím neskúmať)
  • pár cherry rajčiniek (asi 7, ale nebuďte detailisti a riaďte sa pocitom!)
  • 1/3 cukiny
  • 1/2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 plátky schwarzwaldskej šunky (v Čiernom lese ju majú na každom rohu) (chacha)
  • korenie: čierne, chilli, majorán, tymián, cáciky (to je po slovensky tzatziky, viete), bylinková soľ (a to je už asi všetko, skrátka nadrbte tam všetko čo nájdete)
Postup:

No čo vám poviem. Cestoviny uvaríte klasickým spôsobom (to jest vo vode). Na panvičke opečiete cibuľu, potom pridáte nakrájanú šuňu a cesnak a keď to je celé pekne opečené, jebnete tam cukinu nakrájanú na kocky. Trošku podlejete a prikryjete, aby sa to podusilo. Asi len 5 minút, nie dlhšie. Potom tam pridáte rajčinky (nakrájané na štvrtinky). A nakoniec keď už to vypadá dobre, zalejete to pretlakom a okoríte a osolíte a potom čakáte, kým sa spoja chute. To netrvá dlho. No a vylejete na cestoviny. Schmecken lassen!



pondelok 3. decembra 2012

Ešte iné zdravé raňajky

Musím sa snažiť, lebo línia a tak, ale moc mi to nejde, lebo Vianoce a tak. Objavila som v obchode ľanové semiačka a keďže by mali pomáhať spaľovaniu tukov, či čo to, tak som si hneď kúpila polkilové balenie. A dneska som ich jedla, lebo viete ako - včera na vianočných trhoch som zožrala vaflu a potom som si kúpila ešte pražené mandle a varené víno a teda neviem, či by som nemala celé to polkilové balenie úbohých ľanových semiačok zožrať rovno celé, aby sa s tým popasovali. (Mimochodom, tých pražených mandlí mám ešte polku a práve sa nimi pchám. Hm, idem po semiačka...)
No ale pome k tým raňajkám.

Potrebujete:
  • ovsené vločky
  • tvaroh
  • biely jogurt
  • 1 lyžička medu
  • ľanové semiačka (ale ak nediétujete, jebte na to)
  • sekané mandle
  • škoricu (len pre efekt)
Postup:

Všetko zmiešať. Takto to vyzerá, viem, nevábne, ale je to fakt dobré. Na to aké to je zdravé. Ale nejedzte za tým hneď aj pražené mandle. Dajte ľanovým semiačkam šancu!


nedeľa 2. decembra 2012

Sladko-kyslo-pikantný šalát

Hneď som aj vyskúšala tú svoju skvelú novú knihu, len som to musela trochu upraviť, lebo ja nemám doma ovocné octy a podobné chujoviny, stačí že mám tri druhy oleja, keby som mala mať aj tri octy, nemám to kam pchať.

Potrebujete:
  • šalátovú uhorku
  • cherry rajčinky
  • červenú cibuľu
  • aceto balsamico
  • hnedý cukor (mala som dva balíčky z kaviarne Shtoor, ktoré som si dovliekla)
  • bylinkovú soľ (odkedy ju mám, všade ju drbem)
  • chilli
Postup:

Zeleninku si nakrájate, to je ľahké (či treba vysvetľovať?). A tá zálievka, no sledujte. V hrnčíčku zohrejete asi lyžicu a pol octu s hnedým cukrom (množstvo je relatívne, lebo záleží na tom, koľko máte tej zeleniny) a necháte to celé roztopiť, až je z toho taká hustá hmota. (Vyzerá to jak roztopená čokoláda.) Potom zeleninu osolíte a ochillíte a nakoniec polejete týmto hnedým sajrajtom. Hodí sa to k pikantným indickým jedlám (písali v knižke), ja som si k tomu urobila ryžu s curry korením. Mňam. Záviďte. (Fotka nahovno...no čo už, to máte tak keď už hladom nevidíte a potom to takto odfláknete.)

Fantastická zeleninová polievočka

Dneska sa prekonávam. (Foťka zajtra, len aby ste si nemysleli že vás chcem ogabať, nechcem, ale už je tma a už som dojedla a vôbec, ja som Miazga otec.) Inak taká normálna, z bujónu, ale hrozne mi chutila (a ne preto že to je poopičná polievka!)

Potrebujete:
  • 2 mrkvičky
  • kúsok brokolice
  • mrazené zelené lúsky (sú mrte!!!)
  • polievkové slíže
  • 2 kocky bujónu
  • bylinkovú soľ
Postup:

Nakrájate mrkvičky do požadovaného tvaru a osmahnete na oleji. Potom zalejete vodou a necháte zovrieť. Keď vrie voda, pridáte bujón a brokolicu a varíte kým nezmäkne. (Ne bujón, brokolica.)
Nakoniec pridáte polievkové slíže a mrazené zelené lúsky, tie sa nemajú príliš prevariť, lebo potom stratia tú krásnu farbu a chuť a nejsú ani také chrumkavé. Podľa chuti pridajte bylinkovú soľ. A na ozdobu petržlenovú vňať. (Vňaťou von!)
Je to hrozne dobré. Myslím že je to tou brokolicou. Trocha zmeny, lebo inak stále žerem len mrkvovo-hráškovú.