piatok 15. júna 2012

Červené pesto

Červené pesto je úžasná vec, najlepšia na svete, samozrejme pokiaľ si nekúpite už hotové Tesco pesto. To je tiež dobré, ale povedzme si úprimne, ani boh nevie, čo do toho vlastne dávajú. Urobte si čerstvé pesto vlastnoručne. Bude to stáť viac námahy než otvoriť kelímok a viac peňazí, ale na nejakú oslavu je to primerané. Neradím robiť na Silvestra, lebo keď budete na Nový rok šabliť a objímať misu, nebude sa vám páčiť čo sa stalo z toho chutného pesta. Real talk.
Pome na to.

Potrebujete:
  • sušené rajčiny v oleji (v dedinskej Jednote asi nezoženiete, ale v každom hypermarkete ich majú)
  • kešu orechy (pôvodne píniové, ale tie som nikdy nezohnala)
  • cesnak
  • čerstvý tymián (alebo nejaká čerstvá bylinka, napríklad rozmarín som dala včera namiesto tymiánu)
  • čierne korenie, soľ
Príprava:

Rajčinky vyberiete z oleja a necháte trochu odkvapkať. Nasekáte ich na malé kúsky (čím menšie, tým lepšie, ak to chcete na cestoviny, môžete ich aj nejak pomlieť v kuchynskom robote, ale my taký nemáme) (ja osobne mám radšej väčšie kúsky). Hlavne ich nezožerte samotné, lebo nebudete mať nič, sú totiž strašne dobré. Pridajte nasekaný rozmarín (tymián) a cesnak. Orechy nasekajte nadrobno a opražte nasucho na panvici, pridajte do zmesi. Zalejte olejom z rajčín podľa chuti a želanej konzistencie. Odporúčam nedávať príliš veľa, je to dosť mastné. Podľa chuti pridajte soľ a čierne korenie. A hotovo. A zase - ne že to vyžerete lyžičkou. Je to vynikajúce ako "pomazánka". Na bagetku si natrite čerstvý syr (to sa tak volá, vy neznalci, je to taká kvázi nátierka a predávajú to na váhu v hypermarketoch), ak nezoženiete čerstvý syr (som napísala že rys) tak stačí aj smotanové nátierkové maslo Dr. Halíř (chacha) alebo jeho obdoba, a na to naplácajte trošku pesta. Sú to fantastické jednohubky, ktoré zmiznú za 5 minút.

2 komentáre:

Triss povedal(a)...

v nasej dedine maju susene rajciny. btw, tvoje fotky sa brutaalne zlepsuju, chcelo by to vymenit dizajn za nejaky stylovy, biele pozadie, vyrazny header, register receptov s obrazkami, hmmm...mala by si si ma najat ;)

wicked lady povedal(a)...

jezis ty to vies? ja si necham poradit aj najradsej to niekym spravit lebo ja som v tom neschopna! :D uz som nad novym dizajnom dlho rozmyslala, lebo tento sa mi nepaci, ale odkladam to po statniciach...ale ked mas nejaky dbry napad, daj =) (hlavne by to chcelo nejaky stylovy riad, lebo cibulovy vzor je naprd)