utorok 24. januára 2012

Zeleninové rizoto pre chudobných

Tak na úvod upozorňujem že som pôvodne vôbec nemyslela že to sem postnem, preto nemám fotečku na blogísek, milánkovia, ale bolo to dobručké, tak vám trošku spríjemním dníček. A tak a inak a všelijak podobne. A foto je ukradnuté, ilustračné, neviem odkiaľ, neni to diplomovka tak načo uvádzať zdroje (jebáááť - aby to aj tí jednoduchší pochopili).

Je to ľahké, lebo je to vlastne len obyčajné rizoto, chudoba spočíva v tom že bolo z mojej poslednej ryže a inak ani veľa prísad netreba.
Čo ale treba:
  • 1 hrnček ryže (umyť, fakt)
  • 2 hrnčeky vody (logo ty kokso)
  • trošku oleja
  • asi 3 mrkvy (ale akože dajte si koľko chcete, veď viete že ja neľpiem na nejakých exaktných množstvách, nejsme na matike)
  • mrazený hrášok - přiměřeně
  • a teraz príde ten zázrak - 1 bujónová kocka
Tak na oleji trochu pražíte umytú (!!! že Chantal) ryžu, zaleje vodou a drbnete bujón (ja som mala z hovada, ale aj zo slépky je určite dobrý) a mrkvu (na kolieska nakrájanú. ale to vám netreba hádam pripomínať).
Potom varíte a varíte a pred koncom, keď už je iba menej vody, dajte hrášok (to mu potom zostane taká krásna farba a nebude ako taký hnusný školský plesňovej zelenej) a trošku nejakého korenia, byliniek, alebo vegety, alebo nič, záleží na tom aké to chcete mať slané, ale čo.
No a akože je to mrte dobré, ten bujón robí svoje. Ešte sa naučím robiť pravé talianske a to potom aj odfotím (a bude jedna špatná fotka, chápete) a tam tiež ide bujón, ale neviem presne ten postup, ale to som dohodnutá s Francescou, že ma to naučí.
A ešte plánujem také albánske zapekané voľačo, cesto s cibuľou (dačo pre Radanu), to je tiež mrte dobré a hodilo by sa to k nejakej zapekanej zeleninke.
The End.

3 komentáre:

nymphadora povedal(a)...

kladne hodnotim ze ma spominas vo svojom prospevku,ale inak si zasluzis krezpapulu za to ze ma davas do jednej vety s cibulou.

wicked lady povedal(a)...

odpust!!!

KS povedal(a)...

Jakože to je lahké umývať sypanú ryžu, ale keď je v sáčku? Nezajebem predsa celú kuchyňu tým bielym svinstvom, čo z toho kvapká, kým sa od drezu dotrepem k sporáku. A ak namietaš, že na to je pokrievka, tak akože neznášam zajebanú pokrievku, aby si vedela. Na pokrievke má byť vodná para a ne sajrajt z ryže.