Dneska sa musím učiť na zajtrajšiu historiografiu a to je dôvod prečo vyváram (joj, vyváranie mi hrozne chýbalo) a upratujem (vydrhla som sporák).
A talianske rizoto je ako žiadne iné.
Potrebujete (3 menšie porcie, alebo 2 pre žráčov):
- hrnček ryže (mala som špeciálnu bio ryžu na rizoto ale môžete použiť akúkoľvek)
- olivový olej
- menšia cibuľka (alebo polka väčšej, chápete)
- liter bujónu (používam Maggi, ale ak sa vám chce, si vyvarte zeleninu, ale ja viem že nechce, takže ahoj, E589 a iné)
- lyžica aceto balsamico
- prípadne nejaká zeleninka (ja som mala len mrkvu, ale je to dobré aj bez ničoho, aj keď Chantal nechcela veriť)
Postup:
Trochu dlhšie to trvá, ale budete vylizovať hrnce, panvice, taniere, aj všetko okolo.
Najprv si uvaríte liter bujónu. Potom nakrájate cibuľku, trošku opražíte na oleji (na panvici, ale môžte aj v hrnci) a pridáte ryžu a nakrájanú mrkvu. Spolu mierne orestujete. No a teraz prichádza tá sranda - pripravte sa že budete aspoň polhoďku stáť pri sporáku, to je dosť nuda. Naberačkami budete pridávať postupne bujón, tak aby ryža bola ponorená a takto varíte až kým to nebude hotové. Trvá to dlho, lebo vždy musíte čakať kým sa vyvarí bujón a pridávať ďalší a ďalší, ale tá chuť je taká talianska, že už nikdy nebudete chcieť žrať iné rizoto. Vážne!
1 komentár:
Sľľľp. Cibulákový vzor rules!
Zverejnenie komentára