nedeľa 11. marca 2012

Sezamové srdiečka

Celý názov: Znamenité syrové krekry "Sezam otvor sa". Ale neviem, kto by niečo také hľadal na googli. Sú to výborné slané pičusy k telke, alebo na party a navyše doma urobené, takže určite lepšie než nejaké kúpené čipsy, že. (Ne že by som inak pohrdla čipsami...dobré čipsy nejsú zlé, ako všetci vieme.)
 Potrebujete:
  • 215g polohrubej múky
  • 200g masla
  • 200g tvrdého syra (používam Eidam)
  • 1 vajce (vlastné samozrejme vlastne dve vajcá, lebo aj na pomastenie)
  • chili korenie, sladká červená paprika, soľ
  • sezam
  • 1 plechovkové pivo
Postup:

Najprv zmiešate múku, korenie, soľ a maslo. Potom (alebo medzičasom podľa mňa najlepšie) primiešate vajce a nastrúhaný syr a vymiesite cesto. Jebnite na pol hoďku do chladničky, otvorte si pivo a vyložte nohy.
Potom vyvaľkajte stredne tenké cesto (ide to na piču, lebo sa to kurevsky lepí a ondí na valčeku a proste celé sa to nejak serie, takže budete potrebovať mrte múky aby ste to vôbec nejak rozplácli) a vykrajujte ľubovoľné tvary. Ja som použila vykrajovač na medovníčky, takže sú maličké, akurát do papuľky, už len zapíjať vínom. (Aké romantické.) I keď je možné, že teraz po voľbách budete do seba liať niečo tvrdšie, zo zúfalstva, alebo z pocitu víťazstva, ale určite je to vhodné aj k vodke. (Neviem, ako by sa syrové krekry znášali s alpou a okenou, lebo tá sa tradične pije cez chleba...ale skúste.)
Vykrojené srdiečka (sľubujem, že pri najbližšej návšteve Ikey si dovlečem tie formičky v tvare ježa a jeleňa a hraboša, či čo to tam majú a aj formy na muffiny, ale to sem teraz nepatrí) poukladáte na vymastený plech (je to dávka asi na 3-4 plechy, podľa veľkosti), pomažete rozkvrdlaným (írečité slovo) vajcom a posypete sezamom.
Dáte piecť pri 180°C na asi 15 minút. A je to bááááječné!
 

2 komentáre:

KS povedal(a)...

Vieš čo? Nemám slov. Ani zmienka o mne? Bezo mňa by si doteraz sypala sezam na krekry. A vôbec.

Triss povedal(a)...

Mnam, toto bolo mega dobre.