sobota 31. marca 2012

Šľahačková bábovka

Drahí moji, drahé drahuše a iné tvory, dnes Chantal konečne ráčila napísať svoj recepis, ricepes či recipes, či kerého Anciáša a preto tu máte hosťovský príspevok (teda: sorry ja tu len hosťujem). Tešte sa, radujte sa, veseľte sa, tancujte, chopte sa pera (péra) a píšte, alebo tlačte.

Bábovka pre bábofky

Ak ste bábofka a lenivec, toto je koláč presne pre vás. Je strašne ľahký a navyše hrnčekový; ja neznášam koláče, v ktorých si musíte všetko navážiť, lebo ja neznášam čísla vo všeobecnosti. Ak sa vám však táto bábovka nepodarí, mali by ste sa na pečenie radšej vykašľať. Nezúfajte vopred, zhromaždite suroviny a ideme na vec – výsledkom bude znamenitý koláčik špecifický jemným cestom.
Recept pochádza z knihy Sladká hrnčeková kuchárka od Svatavy Poncovej, a poviem vám, pani Svatava, to vám bola kuchárka par excellence, lebo všetky jej koláče sú výborné.

Suroviny:
  •  netopierie krídelká
  • prášok z rohu jednorožca
ale ne, robím si srandu.

  •  3 vajčiská (zavrite okno, inak vám ujdú vandrovať)
  • 1 a 1/3 hrnčeka práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 šľahačka
  • 1 a 2/3 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 prášok do pečivka
  • 1 lyžica kakaa, ale ja dávam viac, oveľa, oveľa viac, a niekedy aj trochu kávy
  • štipka mletej škorice (aj škorice som dala viac, lebo štipka, pch, to je nič)

Čo s tým teraz?
Najprv dajte vyhrievať rúru, tak na 180 – 200 °C, lebo cesto bude rýchlo a to je tak akurát, kým sa vyhreje. Prípadne schystajte remosku.
Ak ste to už začali všetko švihať do kastróla, jak ste čítali, čo tam treba, tak to pomixujte elektrickým šľahačom, nebojte, aj tak to bude dobré. Ak ste precízna gazdinka, najsamprv vymiešajte vajčiská s cukrom,  a do toho potom drbnite šľahačku, múku, prášok do pečiva (to by ste teoreticky mali najprv zmiešať spolu, ale v živote som nemiešala prášok do pečiva s múkou separátne, ani múku nepreosievam a tu som a moje koláče sa vždy zjedli), vanilkový cukor a všetko dobre vymixujte, lebo sme predsa leniví a nebudeme to robiť ručne, keď máme naporúdzi technologický výdobytok modernej doby.
Teraz, keď už to máme, rozdelíme cestíčko na dve časti, do jednej primiešame kakavo a škoricu. Vymastíme si bábovkovú formu, ak nemáme, stačí nám remoska (máte aj vy taký zvonček do stredu? To sa vám tam zíde dať, lebo ak nebude mať bábovka dieru, praskne vám zvrchu.), a vysypeme hrubou múkou. Najprv drbneme dnu svetlé a potom tmavé, ktorého je dúfam viac, čokoládovú polku má každý radšej, teda Wicked ju má radšej a keď jej nie je dosť, nahlas pičuje. Zvyšky cesta dajte vylízať random rodinnému príslušníkovi, budete mať menej riadu na umytie.
Máte? Dobre. Teraz to proste strčte do rúry a pečte asi 45 minút. Keď sa to však bude černať už skôr, neostýchajte sa ho to vytiahnuť, nech vám to neprihorí. Keď si nie ste istí, či už, prepichnite to špajlou a kuknite, či je cesto ešte tekuté, teda či sa lepí na špajlu. To môžete aj s nožíkom, keď nemáte špajlu. Špajlový test je fakultatívny, môžete sa aj spoľahnúť na svoju intuíciu.
Bábovkovú formu prikryjeme tanierom hore dnom, pevne uchopíme (ale nie holými rukami!)(pozor, aby sa vám to nevyjebalo na zem) a otočíme. Bábovka by mala ľahko vykĺznuť na tanier v celej svojej kráse. Môžete ju posypať práškovým cukrom, ale to ja nerobievam, táto je aj tak dosť sladká, zato keď ju posypete škoricou, dodáte tomu originálnu chuť. Aj vašej svokre bude chutiť, teda za predpokladu, že nie je alergická. (Na vás.)
Voilà! Hor sa jesť.


Žiadne komentáre: